29 Kasım 2013 Cuma

Mercimek Köftesi

Malzemeler:
  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • yarım bardak ince (köftelik) bulgur
  • 1 adet limon
  • 1 adet büyük soğan
  • maydanoz
  • salça
  • sıvı yağ
  • tuz ve baharat




Mercimeği güzelce yıkadıktan sonra süzün, üstüne 2 bardak kaynar su koyun ve kapalı olarak yarım saat kadar bekletin. Mercimek böylelikle daha çabuk pişecektir ve az köpürecektir. Mercimeği tekrar süzün ve tencereye alın. Üstüne 1-1,5 bardak kaynar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Eğer suyunu çekmiş ama hala diri haldeyse biraz daha kaynar su ekleyebilirsiniz. Mercimekler iyice patlamış dağalmış, şekilde olacak ama suyun içinde de yüzmeyecek tabii. Mercimeğin altını kapatın, içine ince bulgurunuzu ve tuzunuzu koyup karıştırın ve kapağını kapatıp demlenmeye bırakın. Suyunuz çok kaldıysa eğer, biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz ama dikkat edin, bulgur mercimeğin önüne geçmesin ve tadını değiştirmesin.

Rendelenmiş veya ince doğranmış soğanı yağda soteleyin, bir yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı ekleyin ve sotelemeye devam edin. Acı pul biberi, kara biber, nane ve kekik gibi baharatlardan ilave ederek karıştırın ve tavanızdaki karışımı mercimeklerin üstüne dökün, tahta kaşık ile karıştırıp harmanlayın ve soğuması için kapağını açık tutun. Daha çabuk soğuması için plastik veya cam bir kaba aktarabilirsiniz. 

Ilık kıvama gelen mercimeklerin içine yarım limon (isterseniz nar ekşisi) ve doğranmış maydanozları koyup karıştırın, avuç içinizde köfteleri şekillendirin ve servis tabağına dizin. Marul ve limon ile servise hazırlayın. 
Ben bulguru ilave ettiğimde bir miktar havuç rendeside koymuştum, Soğan ile birlikte acı biberde soteleyebilirsiniz. Varsa bir tutam dereotu da ekleyebilirsiniz.. yani lezzetini arttırmak sizin elinizde.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder