20 Aralık 2013 Cuma

Pazılı Sarma Börek

Malzemeler:
  • 6 yufka
  • bir bağ pazı
  • bir kase ekşimik/lor 
  • maydanoz
  • dereotu
  • yumurta
  • sıvı yağ
  • 3-4 kaşık yoğurt
  • çörekotu ve susam
  • tuz ve baharat

Bu güzel böreği komsumuzun evinde birlikte hazırladık. Derya'nın böreğine olarak atlandırdığı böreğe, ben 'sarma börek' adını taktım, Yapılışı kolay, lezzeti güzel bir börek türü. Pazı yerine elbette ıspanak gibi, pırasa gibi başka malzeme de kullanabilirsiniz. 

Bir kilo kadar pazıyı güzelce yıkayın ve kurulayın. Geniş bir kaba ince ince doğrayın. Bir avuç maydanoz ve bir avuç dereotunu da kabın içine doğrayın. Bir kase ekşimik veya böreklik lor ekleyin. Biraz tuz ve nane, pul biber gibi baharat sepeleyin ve üstüne bir yumurta kırıp bütün malzemeyi harmanlayın. 

Ayrı bir kaseye 3-4 kaşık yoğurt, bir yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı kadar su ekleyip çırpın. İlk yufkayı masaya serin ve fırça yardımıyla yoğurtlu sostan sürün. İkinci yufkayı üstüne serin ve daha az miktarda biraz sostan sürün. Üst kısmını ortaya katlayın, sonra alt kısmını ortaya, diğerinin biraz üstüne gelecek şekilde katlayın. Pazıyı göz kararı üçe bölün. Yufkanın uç kısmına yakın fazla yaydırmadan kalın bir şerit halınde pazıyı serin ve uç kısımlarını 2-3 parmak kalınlığında içe katlayın. Yufkayı hafifçe sıktırarak (gerekirse iki kişi yapın da açılmasın) sarın. İster düz, ister çapraz şekilde kesin. Veya bütün halde pişirin, servis yapacağınız zaman kesin. Diğer yufkalarıda soslayıp pazı ile sarın. Biz kesip yağlı kağıt koyduğunuz bir tepsiye dizdik. Üstüne yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susamla süsleyin. 200 derecelik fırında üstü kızarıncada dek pişirin. Pazıları önceden kavrulmadığı için sulanmayacaktır. Bol otlu, basit ve lezzetli bir börek tarifi. Ilık olarak servis yapın.
Afiyet olsun!

Not: biz bu güzel böreği resimdeki diğer güzelliklerle birlikte afiyetle yedik  ^_^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder