3 Mart 2014 Pazartesi

Balkabağı Topları

Malzemeler:
  • 1 kilo balkabağı
  • 1,5 bardak şeker
  • petibör bisküvi 
  • ceviz
  • hindistan cevizi


1 kilo kadar balkabağını ufak dilimlere doğrayın ve yıkadıktan sonra süzdürüp tencerenize alın. Üstüne 1,5 su bardağı kadar şekeri gezdirin ve sulanması için en az 1-2 saat bekletin. Bazıları hemen pişirir, bazıları bir gece şekerle bekletir. Onu siz kendiniz ayarlayın. Önce harlı, sonra kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabağın sertliğine göre pişme süresi değişir ama ortalama 30-40 dakikadır.

Ben pişmiş olan kabağın yarısını ayırdım, normal balkabağı tatlısı olarak yemek için, diğer yarısını harlı ateşte birkaç dakika daha pişirdim. Tencerenin içindeki suyu ceksin ve daha yumuşak olsun diye. O zaman ezilmeside kolay olur. Balkabağını karıştırma kabına alın, çatal yardımıyla ezin ve soğumaya bırakın. Bu arada bir paket petibör (petit beurre) bisküviyi rondodan geçirin. Karıştırma kabına yavaş yavaş bisküviyi dökün ve karıştırın. Yarım kiloya 1-1,5 paket petibör yeterli gelecektir. Arzu ederseniz 1 çay bardağı kadarda ufaltılmış ceviz parçaları ekleyebilirsiniz.

Tüm malzeme karışınca bir kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünce parça alıp avuç içinizde şekillendirin. Elleriniz biraz batacaktır söyliyeyim :) Onun için her defasında avuç içini su ile hafif ıslatabilirsiniz. Şekillenmiş topları hindistan cevizine bulayın ve birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.
Pratik, sağlıklı ve lezzetli bir tatlı alternatifi.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder